Ellen Trulsdatter Astrup brenner for at vi skal kaste mindre og at vi skal gjenbruke mer. Derfor etablerte hun rådgivings- og utviklingstjenesten Miljøsmidjo på Voss. Nylig ble hun også gründermedlem i Norges Vel.
Les merFredag 25. august kl. 10.00-14.00 inviterer Norsk Landbruksrådgiving Øst til fagdag og harvedemonstrasjon hos Norges Vel på Hellerud gård. Programmet innledes med faglige innlegg før det vises og demonstreres ulike typer kultivatorer og harver som kan kjøres i stubben om høsten etter tresking.
Les merNorge må produsere mer fornybar energi for å møte fremtidens energibehov. I landbruket ligger det godt til rette for solenergi fra store sør-, øst- og vestvendte låvetak, og høye strømpriser gjør at stadig flere bønder ønsker å investere i solcelleanlegg. Men strømnettet er ikke godt nok utbygd for dette over alt.
Les merI sommer har vi hatt Olena Riezanova på praksisplass her hos oss i Norges Vel. 28 år gamle Olena flyktet i fjor fra krigen i Ukraina, der hun hadde sin egen gründervirksomhet. Hun bor nå i Lørenskog der hun deltar på norskkurs gjennom flyktningtjenesten.
Les mer– Norsk matproduksjon må finne sin plass i en ny og utfordrende tid. Her er systemtankegangen til god hjelp, sier Øyvind Ørbeck Sørheim. Han leder Norges Vel, organisasjonen med lengst fartstid innen utvikling av matnasjonen Norge.
Les merBåde klimaendringene og krigen i Ukraina har virket sterkt inn på menneskene og prosjektene vi jobber med internasjonalt. Prisene har økt og tilgangen til innsatsfaktorer har minket. Dette viser at arbeidet vårt med klimarobust landbruk og organisering av bønder er viktigere enn noen gang, sier Anita Sæbø som ble utenlandssjef i Norges Vel i året som gikk.
Les merSmåskala matprodusenter er ryggraden i bulgarsk matproduksjon, men er også blant de som aller mest påvirkes av negative konsekvenser fra krigen i Ukraina og energikrisen. Bioselena og Norges Vel skal bistå disse små bedriftene ved blant annet å se på muligheter for energieffektivisering og sirkulærøkonomi.
Les merHar du en god forretningsidé innenfor mat og bioøkonomi, men trenger investorer? Da vil vi snakke med deg, sier Mats Olsen og Marius Sandvik fra Norges Vel. De to leter etter gründere som vil være med til investorforumet Tech Tour Agritech, Food & Bioeconomy i København til høsten.
Les merI året som gikk har krigen i Ukraina økt oppmerksomheten om matsikkerhet og selvforsyning. Nå står vi overfor flere store utfordringer som treffer oss samtidig.
Les merEnergikommisjonens konklusjon er krystallklar: Vi trenger mye mer energi og vi trenger det mye raskere enn vi kanskje hadde sett for oss. Og med rekordhøye strømpriser er interessen for fornybar energi i landbruket større enn noen gang.
Les merØkende tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerheten. Derfor blir det stadig viktigere å ta vare på vårt plantemangfold.
Les merSenteret ligger på Løken gard i Valdres, og skal bidra til å utvikle et lønnsomt og bærekraftig landbruk i fjellområdene med utgangspunkt i fjellbygdene sine ressurser, særtrekk og fortrinn.
Les merVerdens matvarefond melder at 2023 kan bli det første året på lenge, der verden ikke produserer nok mat. I regjeringens nye program, Landbruk for utvikling, pekes samvirkemodellen på som et virkemiddel Norge kan bidra til å fremme for økt matsikkerhet. Men bør vi eksportere den norske samvirkemodellen?
Les merVelkommen til et dypdykk i den marine næringskjeden. 19. april blir det faglig påfyll og smaksprøver av både pir og tare under One Ocean Week i Bergen.
Les mer- Jeg er stolt over at Norges Vel er tatt opp som medlem av den internasjonale samvirkealliansen ICA. Gjennom dette nettverket kan vi ytterligere styrke vårt arbeid med samvirkemodellen som organisasjonsform både i Norge og internasjonalt, sier Anita Sæbø som leder Norges Vels internasjonale utviklingsarbeid.
Les merI tre år har Norges Vel fått anledning til å følge Erling og Hannes erfaringer med lokal fornybarproduksjon og energilagring på setra deres i Østerdalen. Nylig ble det klart at ekteparet mottar seterprisen 2023 – delvis på grunn av at de har valgt å dele egne erfaringer med fornybaranlegget.
Les merSmåskalabønder i Nampula står overfor betydelige utfordringer i å produsere nok mat til å mette sine familier og skape inntekt fra gårdene sine. Lavt fruktbarhet i jord og klimaendringer, sammen med svært begrenset tilgang til mekanisering av tunge oppgaver og innsatsfaktorer, fører til lave avlinger og begrenset inntekt for bøndene. Norges Vel sitt Norad-finansierte prosjekt bruker agroøkologiske prinsipper som gir bønder muligheten til å løse disse problemene selv.
Les merDet var stor interesse for hvordan norske bønder har samarbeidet og bygd seg opp som verdikjedeeiere gjennom landbrukssamvirkene, sier Julie Nåvik Hval. Hun var nylig i Dodoma, Tanzania og møtte sentrale samvirkeaktører.
Les merElinesi Mpyanga (54) er en av bøndene som er med i COMRICE-prosjektet vårt i Tanzania. COMRICE-prosjektet har som mål å bedre inntekten til risbøndene gjennom samarbeid og organisering slik at småprodusentene av ris får økt markedsmakt og økt fortjeneste. Elinesi er både medeier i et av de to bondeeide selskapene vi støtter og hun har fokusert videre på produksjon av kvalitetsfrø.
Les merSilje Stenstad Nilsen er gründer og grønn leder i Biologisk AS. Hun spiller på lag med naturen og hjelper gartnere med å bytte ut kjemikalier med biologisk plantevern.
Les mer