Praktiske erfaringer med lokal strømproduksjon
Mange gårdsbruk har et godt ressursgrunnlag for å kunne produsere fornybar energi til eget forbruk. Men med unntak av enkelte små vannkraftverk, er fornybar strømproduksjon på gårdsnivå et relativt nytt fenomen. Vi har snakket med flere bønder om deres erfaringer med lokal strømproduksjon, og med fagfolk om interessante temaer innen fornybar energi.
Artiklene og podcastene på denne siden er en del av prosjektet “Erfaringer med fornybar strømproduksjon på gården”, som er støttet av Landbruksdirektoratet gjennom klima- og miljøprogrammet.
Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med prosjektleder Ragnhild Bjelland-Hanley.
På Gjefsjøen fjellgård driver Nils Christian Gjefsø med sauer og turisme. Gården er uten veiforbindelse og tilknytning til strømnettet.
Etter å ha fått flere høye strømregninger i fanget i 2018, begynte Solfrid Rismyhr og Erik Løvmo å leke med tanken om å produsere strøm selv.
Knut og Siri Kastnes hadde høyt strømforbruk på gården, så de bygde et mikrokraftverk i 2004, og løsningen de gikk for er interessant.
På den lille øya Bru nord for Stavanger ligger en noe uvanlig driftsbygning - et ammekufjøs som ikke er tilknyttet strømnettet.
I Østerdalen har gårdbrukerne Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad lagt til rette for at setra deres skal bli selvforsynt med fornybar energi.
Finn Roger Trodal er tolvte generasjon Trodal som driver bruket Oppistua på Averøy i Møre og Romsdal. Han var tidlig ute med solenergi.
Inge Hoemsnes i Møre og Romsdal er en av få gårdbrukere i Norge som har investert i eget anlegg for gårdsbiogass.
Etter en krevende søknadsprosess på rundt seks år, fikk ekteparet Hoem grønt lys til å sette opp en vindturbin på egen gård.
Ole Martin Leirflåt har redusert energikostnadene på gården med fornybare løsninger som solenergi, batteri og flisfyring.
Hedret av Innovasjon Norge for å være “gode forbilder for et framtidsretta landbruk på Agder”, var det kanskje ikke så overraskende at Kari og Sjur Lauvdal endte opp med fornybar strømproduksjon på gården.
Ammekuprodusenten Runar Tørvi har bygget et mikrokraftverk for å utnytte energien i vannet som hvert år renner forbi gården hans.
Midt i Trondheimsfjorden, helt nede i fjæresteinene, ligger Naust gård. Melkegården driftes delvis med strøm fra solceller.
Ikke langt unna de 32 store vindturbinene i Høg-Jæren Energipark, står en langt mindre utgave på gården til Svein Ove Risa.
Interessen for å produsere egen strøm kom inn med morsmelka, og Karl Henrik Laache var tidlig ute med solcelleanlegg på gården.
På en fjelltopp over gården til Gunn Elise og Torbjørn Helle er det montert et solcelleanlegg som produserer strøm til fjøsdriften.
Svein Robert Guttormsen har lenge hatt interesse for sola som energikilde, og mener at potensialet for solenergi i landbruket er stort.
Hans Petter Kongtorp driver en økologisk melkegård på Bjørkelangen. Nå blir den pilotgård for å teste ut nye løsninger innen fornybar energi.
Sammen med Nelfo har vi utviklet tre publikasjoner med tips og råd til deg som vurderer solcelleanlegg på gården.
Her forteller Tove Hatling Jystad på Mære landbruksskole i Trøndelag om hvordan de jobber for å nå målet om å bli en nullutslippsgård.
Møt Svein Ånestad, bonde og rådgiver i NLR som forteller om sine erfaringer med solcelleanlegg og batteri på hjemgården.
Her forteller Arne Lind ved Institutt for energiteknikk (IFE) om forskningsprosjektet SolarFarm, og utviklingen for solcellepaneler.
Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga snakker om potensialet for mikrokraftverk på norske gårder, og om lokale energisamfunn.
Landbruket er spesielt godt egnet for praktisk forskning og utvikling, forteller Ola Johansson i Solcellespesialisten i denne podcasten.
Ingvar Kvande i NORSØK forklarer hva et CHP-anlegg er og hvem det kan passe for. Han snakker også om status for biogass generelt.
Kjartan Åsheim forteller om erfaringene med energiløsningen til fjøset, som forsynes med strøm fra solcellepaneler og en vindturbin.
Her forteller Marie Kolderup i Nelfo om publikasjonene som kan hjelpe bonden med anskaffelse og installasjon av solcelleanlegg på egen gård.