–Kvotemeldingen, som nå skal behandles i Stortinget, ivaretar ikke verdiskapingspotensialet i kystfisket på en god nok måte, sier Asbjørn Stavland som er seniorrådgiver for marin sektor og kulturarv i Norges Vel.
Les merI skrivende stund står vi midt i den mest omfattende krisen vi har opplevd siden 2. verdenskrig. Akkurat nå er det først og fremst liv og helse som gjelder, men at ringvirkningene kommer til å prege oss i lang tid er vi ikke i tvil om. Flere stiller allerede spørsmålet om koronakrisen også kommer til å endre oss som samfunn. Det er flere grunner til å tro, og vi har gode tradisjoner å trekke veksler på.
Les merWe are now requesting Tenders for contracting Technical Assistance services in Tilapia Aquaculture for two ongoing projects in Mozambique.
Les merMange cashewnøtt-bønder i Mosambik dyrker også peanøtter, men det er et betydelig problem med aflatoksin, en muggsoppgift som kan finnes i matvarer som peanøtter, mais og kassava. Med støtte fra Norad startet Norges Vel i 2019 et prosjekt for å produsere et forebyggende biologisk produkt som heter AflaSafe i Mosambik.
Les mer– I år skal Norges Vels Gründerpris gå til en gründer som jobber med fremtidens proteiner til mat, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Han er nå på en nasjonal gründerjakt for å finne den beste kandidaten.
Les merÅrets midler fra Norges Vels legater skal prioritere prosjekter som fremmer bruk av norske ressurser og norsk matproduksjon. Den krisa vi står midt i nå har vist hvor sårbar norsk matproduksjon er, derfor mener vi det i år er spesielt viktig å prioritere gründere med gode ideer på disse områdene
Les merSom følge av koronautbruddet jobber også vi i Norges Vel fra hjemmekontor i disse tider. Heldigvis har vi gode systemer og er fullt tilstede elektronisk.
Les mer29. juni til 1. juli ønsker vi velkommen til Nordisk kornkonferanse for kultursorter på Hellerud gård i Lillestrøm kommune.
Les mer- Med dagens klimautfordringer blir det å sikre plantemangfoldet en forsikring for at vi har mat også i fremtiden.
Les merI ti år har Norges Vel støttet og ledet et prosjekt på Madagaskar, der Vezofolket har fått bærekraftige tilleggsinntekter gjennom dyrking av alger og oppdrett av sjøpølser. Nå avsluttes prosjektet og produsent- og forvaltningsorganisasjonene lokalt skal håndtere utviklingen videre og stå på egne ben.
Les merOm megatrender, klima, mat og lokale løsninger for fremtiden.
Les merI Norge drikkes det over 13 millioner kopper kaffe hver dag. Det blir 10 tonn kaffegrut bare i Oslo. Det meste kastes, men Siri Mittet i Gruten AS samler inn grut fra Oslos kaffebarer og i dette «avfallet» dyrker hun østerssopp til byens beste restauranter.
Les merNorsk Bruksgenbank SA er etablert for å ivareta den norske plantearven. Her samles arbeidet med å oppformere og bevare eldre plantegenetisk materiale. På sikt kan de gamle norske plantesortene bidra både til matsikkerhet og nye næringsmuligheter.
Les merI dag, 11. desember, feirer vi den internasjonale fjelldagen. For tiden jobber Norges Vel med et forprosjekt om et mulig nasjonalt senter for fjellandbruket. Vi ønsker å støtte opp under fjell- og fjellnære samfunns livsgrunnlag og mulighetene til å bruke fjellets ressurser i en bærekraftig framtid.
Les merUrbant landbruk spiller en viktig rolle både i forhold til næringsutvikling, sosial utvikling, samt byutvikling. Her kan du lese Norges Vels innspill til regjeringens kommende strategi om urbant landbruk.
Les merHvordan kan vi sikre økt plantemangfold i norsk jordbruk? Noe nytt er på trappene, skriver vi i en kronikk i Nationen 20.11.19
Les merLandbruket og matnæringen har ikke bare ansvaret for å sikre forbrukerne trygg og variert kvalitetsmat, men bør også være en spydspiss for en mer klimavennlig produksjon.
Les mer– Vi trenger et Norfund for små- og mellomstore bedrifter. Dette var budskapet fra Norges Vel til Stortingets utenriks- og forsvarskomité da de hadde høring om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.
Les merDenne uka lanserte regjeringens sin handlingsplan for bærekraftige matsystemer internasjonalt på FNs generalforsamling. Hvordan kan den få maksimal effekt?
Les mer- Finansiering og organisering av småbønder i lønnsomme bondeeide kooperativer vil bidra til både bekjempelse av sult og klimavennlig matproduksjon. Norske NGOer kan være en nyttig partner i strategiske samarbeid mellom norske og lokale bedrifter, der målet er å skape anstendig arbeid og økonomisk vekst lokalt, men også norsk verdiskaping, sier Reinaart Pretorius som er utviklingssjef utland i Norges Vel.
Les mer