Energikommisjonens konklusjon er krystallklar: Vi trenger mye mer energi og vi trenger det mye raskere enn vi kanskje hadde sett for oss. Og med rekordhøye strømpriser er interessen for fornybar energi i landbruket større enn noen gang.
Les merØkende tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerheten. Derfor blir det stadig viktigere å ta vare på vårt plantemangfold.
Les merSenteret ligger på Løken gard i Valdres, og skal bidra til å utvikle et lønnsomt og bærekraftig landbruk i fjellområdene med utgangspunkt i fjellbygdene sine ressurser, særtrekk og fortrinn.
Les merVerdens matvarefond melder at 2023 kan bli det første året på lenge, der verden ikke produserer nok mat. I regjeringens nye program, Landbruk for utvikling, pekes samvirkemodellen på som et virkemiddel Norge kan bidra til å fremme for økt matsikkerhet. Men bør vi eksportere den norske samvirkemodellen?
Les merVelkommen til et dypdykk i den marine næringskjeden. 19. april blir det faglig påfyll og smaksprøver av både pir og tare under One Ocean Week i Bergen.
Les mer- Jeg er stolt over at Norges Vel er tatt opp som medlem av den internasjonale samvirkealliansen ICA. Gjennom dette nettverket kan vi ytterligere styrke vårt arbeid med samvirkemodellen som organisasjonsform både i Norge og internasjonalt, sier Anita Sæbø som leder Norges Vels internasjonale utviklingsarbeid.
Les merI tre år har Norges Vel fått anledning til å følge Erling og Hannes erfaringer med lokal fornybarproduksjon og energilagring på setra deres i Østerdalen. Nylig ble det klart at ekteparet mottar seterprisen 2023 – delvis på grunn av at de har valgt å dele egne erfaringer med fornybaranlegget.
Les merSmåskalabønder i Nampula står overfor betydelige utfordringer i å produsere nok mat til å mette sine familier og skape inntekt fra gårdene sine. Lavt fruktbarhet i jord og klimaendringer, sammen med svært begrenset tilgang til mekanisering av tunge oppgaver og innsatsfaktorer, fører til lave avlinger og begrenset inntekt for bøndene. Norges Vel sitt Norad-finansierte prosjekt bruker agroøkologiske prinsipper som gir bønder muligheten til å løse disse problemene selv.
Les merDet var stor interesse for hvordan norske bønder har samarbeidet og bygd seg opp som verdikjedeeiere gjennom landbrukssamvirkene, sier Julie Nåvik Hval. Hun var nylig i Dodoma, Tanzania og møtte sentrale samvirkeaktører.
Les merElinesi Mpyanga (54) er en av bøndene som er med i COMRICE-prosjektet vårt i Tanzania. COMRICE-prosjektet har som mål å bedre inntekten til risbøndene gjennom samarbeid og organisering slik at småprodusentene av ris får økt markedsmakt og økt fortjeneste. Elinesi er både medeier i et av de to bondeeide selskapene vi støtter og hun har fokusert videre på produksjon av kvalitetsfrø.
Les merSilje Stenstad Nilsen er gründer og grønn leder i Biologisk AS. Hun spiller på lag med naturen og hjelper gartnere med å bytte ut kjemikalier med biologisk plantevern.
Les merMinst 150 millioner flere kvinner enn menn opplevde matmangel i 2021. Samtidig vet vi at kvinner er en uutnyttet ressurs når det kommer til matproduksjon. Gjennom å gi kvinner samme tilgang til opplæring, land, kreditt og innsatsfaktorer som menn, vil avlingene globalt kunne øke med 20-30 prosent og antallet sultne mennesker i verden kan reduseres med 12-17 prosent.
Les merVerdens evne til å brødfø den voksende befolkningen er truet, og uten større sosioøkonomiske og miljømessige endringer blir det umulig å oppnå et bærekraftig matsystem i landbrukssektoren. Dette er hovedbudskapet i Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) sin rapport «The future of Food and Agriculture – Drivers and triggers for transformation” som nylig ble publisert.
Les merØkende energipriser og klima-oppmerksomhet gjør at flere får øynene opp for fornybar energi i landbruket. Det siste året har Tore Filbakk holdt kurs for mer enn 400 gårdbrukere.
Les merTidligere i år samlet vi fagfolk, forskere og studenter for å dele og diskutere funn fra forskningen ved akvakultursenteret CEPAQ.
Les merNationen bør jage en opplyst samfunnsdebatt fremfor stengte kommentarfelt på Facebook, skriver vi i dette debattinnlegget sammen med Rethink Food.
Les merSelskapet Open AI har lansert chatroboten ChatGPT. Vi tok en «prat» med den mye omtalte roboten for å finne ut hva den vet om landbruk.
Les merPå Ustuvollen i Østerdalen melkes kyrne på fornybar kraft. Her får du siste oppdatering fra Hanne og Erlings tre somre med fossilfri seter.
Les merPlanteskolen Central Nursery Namaita (CNN) i Mosambik ble nylig offisielt åpnet. Skolen skal produsere plantestiklinger av høy kvalitet.
Les merNorges Vel søker å engasjere et konsulentfirma for ekstern gjennomgang av våre landbruks- og akvakulturprosjekt i Tanzania, Madagaskar og Mosambik.
Les mer