I april ble den aller første tanken med Døl, et øl brygget på malt av lokalt dyrket korn, tappet i Lom Bryggeri. Legatmidler fra Norges Vel har bidratt til å utvikle dette spesielle ølet laget kun på lokale råvarer.
Les merReinaart Pretorius, som leder Norges Vels internasjonale arbeid, forteller her om hvordan koronakrisen påvirker utviklingsarbeidet innen landbruk og akvakultur i Afrika.
Les merCamilla Nordmo fra Taraldrud gård i Østfold har hentet frem gamle kokebøker fra oldemors kjøkken. Med støtte fra Norges Vels næringsutviklingslegater har hun søkt i historien til den lokale smaalensgåsa og tilpasset oppskriftene til dagens kjøkken, slik at flere nå kan få øynene opp for denne delikatessen.
Les merMange gårdbrukere kan i større grad produsere energi til eget bruk basert på fornybare energikilder. Men behovet for strøm er ikke alltid tilstede samtidig som strømmen blir produsert. Derfor vil løsninger med batterier bli noe vi ser mer av i tiden fremover.
Les mer–Kvotemeldingen, som nå skal behandles i Stortinget, ivaretar ikke verdiskapingspotensialet i kystfisket på en god nok måte, sier Asbjørn Stavland som er seniorrådgiver for marin sektor og kulturarv i Norges Vel.
Les merI skrivende stund står vi midt i den mest omfattende krisen vi har opplevd siden 2. verdenskrig. Akkurat nå er det først og fremst liv og helse som gjelder, men at ringvirkningene kommer til å prege oss i lang tid er vi ikke i tvil om. Flere stiller allerede spørsmålet om koronakrisen også kommer til å endre oss som samfunn. Det er flere grunner til å tro, og vi har gode tradisjoner å trekke veksler på.
Les merWe are now requesting Tenders for contracting Technical Assistance services in Tilapia Aquaculture for two ongoing projects in Mozambique.
Les merMange cashewnøtt-bønder i Mosambik dyrker også peanøtter, men det er et betydelig problem med aflatoksin, en muggsoppgift som kan finnes i matvarer som peanøtter, mais og kassava. Med støtte fra Norad startet Norges Vel i 2019 et prosjekt for å produsere et forebyggende biologisk produkt som heter AflaSafe i Mosambik.
Les mer– I år skal Norges Vels Gründerpris gå til en gründer som jobber med fremtidens proteiner til mat, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Han er nå på en nasjonal gründerjakt for å finne den beste kandidaten.
Les merÅrets midler fra Norges Vels legater skal prioritere prosjekter som fremmer bruk av norske ressurser og norsk matproduksjon. Den krisa vi står midt i nå har vist hvor sårbar norsk matproduksjon er, derfor mener vi det i år er spesielt viktig å prioritere gründere med gode ideer på disse områdene
Les merSom følge av koronautbruddet jobber også vi i Norges Vel fra hjemmekontor i disse tider. Heldigvis har vi gode systemer og er fullt tilstede elektronisk.
Les mer29. juni til 1. juli ønsker vi velkommen til Nordisk kornkonferanse for kultursorter på Hellerud gård i Lillestrøm kommune.
Les mer- Med dagens klimautfordringer blir det å sikre plantemangfoldet en forsikring for at vi har mat også i fremtiden.
Les mer