Fremmer historisk norsk råvare med legatmidler

Camilla Nordmo fra Taraldrud gård i Østfold har hentet frem gamle kokebøker fra oldemors kjøkken. Med støtte fra Norges Vels næringsutviklingslegater har hun søkt i historien til den lokale smaalensgåsa og tilpasset oppskriftene til dagens kjøkken, slik at flere nå kan få øynene opp for denne delikatessen.

Les mer
Anne Tollerud
Meninger:  Etter krisen må vi åpne opp 

I skrivende stund står vi midt i den mest omfattende krisen vi har opplevd siden 2. verdenskrig. Akkurat nå er det først og fremst liv og helse som gjelder, men at ringvirkningene kommer til å prege oss i lang tid er vi ikke i tvil om. Flere stiller allerede spørsmålet om koronakrisen også kommer til å endre oss som samfunn. Det er flere grunner til å tro, og vi har gode tradisjoner å trekke veksler på. 

Les mer
Anne Tollerud
Skal produsere AflaSafe for trygg mat

Mange cashewnøtt-bønder i Mosambik dyrker også peanøtter, men det er et betydelig problem med aflatoksin, en muggsoppgift som kan finnes i matvarer som peanøtter, mais og kassava. Med støtte fra Norad startet Norges Vel i 2019 et prosjekt for å produsere et forebyggende biologisk produkt som heter AflaSafe i Mosambik.

Les mer
Anne Tollerud
Leter etter gründer innen fremtidsmat

– I år skal Norges Vels Gründerpris gå til en gründer som jobber med fremtidens proteiner til mat, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Han er nå på en nasjonal gründerjakt for å finne den beste kandidaten.

Les mer
Anne Tollerud
Prioriterer sårbar norsk matproduksjon

Årets midler fra Norges Vels legater skal prioritere prosjekter som fremmer bruk av norske ressurser og norsk matproduksjon. Den krisa vi står midt i nå har vist hvor sårbar norsk matproduksjon er, derfor mener vi det i år er spesielt viktig å prioritere gründere med gode ideer på disse områdene

Les mer
Anne Tollerud