Nå er Norges Vels næringsutviklingslegater for 2021 lyst ut. I år støtter vi prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser. Frist for å søke er 1. juni. Her er noen smakebiter fra fjorårets legatsøkere.
Les merTil tross for utfordringer med corona, har tilapia-oppdretterne på Madagaskar fått gode resultater. Sjekk ut film fra prosjektet.
Les merVi bør spise mer lokal mat. Det mener hele 86 prosent av de spurte i en helt fersk studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet. Både interessen for, og støtten til, lokalprodusert norsk mat har økt betydelig i løpet av koronapandemien.
Les merNorsk Taredyrkerforening og Algenettverk Nord har samlet seg i Norwegian Seaweed Association. Det nye selskapet består av 25 bedrifter fra Finnmark i Nord til Flekkefjord i Sør. Målet er å løfte fram ei ny marin næring for Norge.
Les merFolkefinansiering, eller crowdfunding, er en økende trend i Norge. Nå lanserer Norges Vel en egen portal for folkefinansiering av bærekraftig og lokal mat, tradisjonshåndverk og lokale opplevelser. Portalen har fått navnet Drivkraft.
Les merSenter for akvakultur i Mosambik (CEPAQ) leverte 5. mars igjen de første settefiskene siden slutten av 2019. –Etter en svært krevende periode er dette en milepæl, sier prosjektleder Jose Ramos i Norges Vel.
Les mer- Involvering av kvinner i alle våre prosjekter handler selvfølgelig om like rettigheter, men vi vil først og fremst fortelle historien om at det lønner seg, sier Reinaart Pretorius, utenlandssjef i Norges Vel.
Les merPaul Bø og Marius Sandvik holder digitale kurs for gründere med innvandrerbakgrunn. Business Compass er et nyutviklet program for høyt kompetente og ambisiøse gründere med innvandrerbakgrunn bosatt i Viken.
Les mer- Taredyrking må ses på som en del av løsningen for å sikre en framtidig produksjon av sjømat som er bærekraftig med lavt miljø- og klimaavtrykk, sa Norges Vels Marit Gjerstad som driver sekretariatet for Norsk Taredyrkerforening, i møte med Nærings- og fiskeridepartementet.
Les merVi har sett at det er økende interesse for urbant landbruk i Norge, så nå samler vi by-bøndene på ett sted. Sjekk ut den nye nettportalen urbantlandbruk.no som er etablert og driftes av Norges Vel.
Les merNorges Vel går inn som en av pådriverne i Sustainable Food Norway (S-FOOD).
Les mer–Med podcasten «Bak maten med Caroline» har Caroline Ålum Solberg skapt en unik stemme i den norske podcastfloraen. Nå gleder vi oss til å samarbeide med henne om mange spennende podcaster i år, sier kommunikasjonssjef Leif-Arne Kristiansen i Norges Vel.
Les merFornybar strømproduksjon på gårdsnivå et relativt nytt fenomen. Norges Vel setter derfor nå i gang et prosjekt for å samle inn og dele praktiske erfaringer med lokal strømproduksjon.
Les merNorge er på etterskudd med gjennomføringen av bærekraftsmålene. Riksrevisjonens refs av regjeringens innsats for å nå målene viser at det er på tide at statsministeren tar lederskap på hjemmebane.
Les merØnsker du at vi skal holde informasjonsmøte eller kurs for gårdbrukere i ditt område? Vi har utviklet et konsept om solenergi som vi tilbyr både digitalt og landet rundt.
Les merNå bygger vi opp en landsdekkende rådgivingstjeneste som dekker de forskjellige mulighetene innen fornybare energikilder for landbruket. Prosjektet «Fornybar energi i landbruket» er etablert av Norges Vel sammen med Norsk Landbruksrådgiving/Landbruk Nordvest og Norsk senter for økologisk landbruk.
Les merJakten er over! I det lille fiskeværet Napp i Lofoten fant Norges Vel årets vinner av Gründerprisen.
Les merHans Petter Kongtorp driver en økologisk melkegård på Bjørkelangen i Viken. Gården hans blir nå pilotgård for å teste ut nye løsninger for fornybar energi. Det skal blant annet utvikles et styringssystem som kan overvåke og styre det nye energianlegget fra PC eller mobil.
Les mer50 bønder fra Madagaskar har nå satt seg på skolebenken for å bli fiskeoppdrettere, og kan dermed tredoble inntektene sine. Samtidig får flere innbyggere tilgang til proteinrik mat og det skapes flere faste arbeidsplasser for lokale kvinner og menn.
Les merI sommer gikk startskuddet for fossilfri drift på Ustuvollen seter. Med solceller og ny batteriløsning på plass skulle kyrne melkes på fornybar kraft. Men med dårligste juli måned på flere tiår rent værmessig – hvordan gikk det nå egentlig?
Les mer