Rausjødalen Setermeieri er Europas første fellesmeieri nord for Alpene og meierisamvirkets vugge. Her ble Rausjødalsosten produsert for 165 år siden, men kun i to sesonger. Heldigvis sørget Norges Vel for at oppskriften ble skrevet ned.
Les merI år har Norges Vel vært på jakt etter gründere innen bærekraftig lokal mat og opplevelser som har klart å omstille seg til koronapandemiens betingelser. Nå er det opp til juryen å innstille en vinner og to to kandidater til hederlig omtale. Her er årets jurymedlemmer.
Les mer- Macua-folket i Nord-Mosambik har et ordtak som sier "en enkelt hånd er aldri sterk", og derav kommer behovet for å samarbeide for å få mer styrke. Når bønder blir med i kooperativer får de fordelen av gjensidig støtte og samarbeid, sier Natalino Barnete, programansvarlig i AMPCM.
Les merI fjor sommer gikk startskuddet for fossilfri drift med solceller og ny batteriløsning på setra til Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad. Men hvordan ser egentlig den økonomiske siden ut ved en slik investering?
Les merMandag 23. august kan du besiktige over 100 høst- og vårkornsorter på ett sted. Denne dagen inviterer Norges Vel og Norsk Bruksgenbank SA til markdag på Hellerud gård i Lillestrøm Kommune.
Les merDet er vanlig å så ut fangvekster sammen med korn for å redusere erosjon og tap av fosfor til elver i nærheten. På Hellerud gård i Viken har NIBIO og Norges Vel gjennomført et fireårig forsøk for å se i hvor stor grad også fangvekstene bidrar til fosfortap.
Les merDet var klar tale av en kvinnelig småbonde fra Mtu kazi group. Spørsmålet var hvorfor de, i motsetning til de fleste av sine naboer, hadde tatt valget om å bli aksjeeier i MTC – et gründerselskap for småbønder innen risproduksjon i Tanzania. Et selskap som er støttet med kompetanse og kapital av Norges Vel - gjennom finansiering fra Norad.
Les merHåndlaget heter den nye norske reiselivsorganisasjonen for håndverksbedrifter og lokal mat og drikke. Initiativtakerne mener det er behov for et tettere samarbeid om utviklingen av reiselivet rundt lokal produksjon, og at dette gjøres best i en organisasjon som spesialiserer seg nettopp på dette.
Les merNå er Norges Vels næringsutviklingslegater for 2021 lyst ut. I år støtter vi prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser. Frist for å søke er 1. juni. Her er noen smakebiter fra fjorårets legatsøkere.
Les merTil tross for utfordringer med corona, har tilapia-oppdretterne på Madagaskar fått gode resultater. Sjekk ut film fra prosjektet.
Les merVi bør spise mer lokal mat. Det mener hele 86 prosent av de spurte i en helt fersk studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet. Både interessen for, og støtten til, lokalprodusert norsk mat har økt betydelig i løpet av koronapandemien.
Les merNorsk Taredyrkerforening og Algenettverk Nord har samlet seg i Norwegian Seaweed Association. Det nye selskapet består av 25 bedrifter fra Finnmark i Nord til Flekkefjord i Sør. Målet er å løfte fram ei ny marin næring for Norge.
Les merFolkefinansiering, eller crowdfunding, er en økende trend i Norge. Nå lanserer Norges Vel en egen portal for folkefinansiering av bærekraftig og lokal mat, tradisjonshåndverk og lokale opplevelser. Portalen har fått navnet Drivkraft.
Les merSenter for akvakultur i Mosambik (CEPAQ) leverte 5. mars igjen de første settefiskene siden slutten av 2019. –Etter en svært krevende periode er dette en milepæl, sier prosjektleder Jose Ramos i Norges Vel.
Les mer- Involvering av kvinner i alle våre prosjekter handler selvfølgelig om like rettigheter, men vi vil først og fremst fortelle historien om at det lønner seg, sier Reinaart Pretorius, utenlandssjef i Norges Vel.
Les merPaul Bø og Marius Sandvik holder digitale kurs for gründere med innvandrerbakgrunn. Business Compass er et nyutviklet program for høyt kompetente og ambisiøse gründere med innvandrerbakgrunn bosatt i Viken.
Les mer- Taredyrking må ses på som en del av løsningen for å sikre en framtidig produksjon av sjømat som er bærekraftig med lavt miljø- og klimaavtrykk, sa Norges Vels Marit Gjerstad som driver sekretariatet for Norsk Taredyrkerforening, i møte med Nærings- og fiskeridepartementet.
Les merVi har sett at det er økende interesse for urbant landbruk i Norge, så nå samler vi by-bøndene på ett sted. Sjekk ut den nye nettportalen urbantlandbruk.no som er etablert og driftes av Norges Vel.
Les merNorges Vel går inn som en av pådriverne i Sustainable Food Norway (S-FOOD).
Les mer–Med podcasten «Bak maten med Caroline» har Caroline Ålum Solberg skapt en unik stemme i den norske podcastfloraen. Nå gleder vi oss til å samarbeide med henne om mange spennende podcaster i år, sier kommunikasjonssjef Leif-Arne Kristiansen i Norges Vel.
Les mer