Rausjødalsosten fra 1856 er tilbake

Rausjødalen Setermeieri er Europas første fellesmeieri nord for Alpene og meierisamvirkets vugge. Her ble Rausjødalsosten produsert for 165 år siden, men kun i to sesonger. Heldigvis sørget Norges Vel for at oppskriften ble skrevet ned.

Les mer
Anne Tollerud
Dette er årets jury til Norges Vels Gründerpris

I år har Norges Vel vært på jakt etter gründere innen bærekraftig lokal mat og opplevelser som har klart å omstille seg til koronapandemiens betingelser. Nå er det opp til juryen å innstille en vinner og to to kandidater til hederlig omtale. Her er årets jurymedlemmer.

Les mer
Guest User
Hvorfor bør bønder organisere seg i kooperativer?

- Macua-folket i Nord-Mosambik har et ordtak som sier "en enkelt hånd er aldri sterk", og derav kommer behovet for å samarbeide for å få mer styrke. Når bønder blir med i kooperativer får de fordelen av gjensidig støtte og samarbeid, sier Natalino Barnete, programansvarlig i AMPCM.

Les mer
Anne Tollerud
Vil man ut av fattigdom, kan man ikke være pyse

Det var klar tale av en kvinnelig småbonde fra Mtu kazi group. Spørsmålet var hvorfor de, i motsetning til de fleste av sine naboer, hadde tatt valget om å bli aksjeeier i MTC – et gründerselskap for småbønder innen risproduksjon i Tanzania. Et selskap som er støttet med kompetanse og kapital av Norges Vel - gjennom finansiering fra Norad.

Les mer
Anne Tollerud
Lanserer ny norsk reiselivsorganisasjon

Håndlaget heter den nye norske reiselivsorganisasjonen for håndverksbedrifter og lokal mat og drikke. Initiativtakerne mener det er behov for et tettere samarbeid om utviklingen av reiselivet rundt lokal produksjon, og at dette gjøres best i en organisasjon som spesialiserer seg nettopp på dette.

Les mer
Anne Tollerud
Smakebiter fra fjorårets legatsøkere

Nå er Norges Vels næringsutviklingslegater for 2021 lyst ut. I år støtter vi prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser. Frist for å søke er 1. juni. Her er noen smakebiter fra fjorårets legatsøkere.

Les mer
Anne Tollerud
Folk vil ha mer lokal mat

Vi bør spise mer lokal mat. Det mener hele 86 prosent av de spurte i en helt fersk studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet. Både interessen for, og støtten til, lokalprodusert norsk mat har økt betydelig i løpet av koronapandemien.

Les mer
Leif-Arne Kristiansen
Skal folkefinansiere lokal mat

Folkefinansiering, eller crowdfunding, er en økende trend i Norge. Nå lanserer Norges Vel en egen portal for folkefinansiering av bærekraftig og lokal mat, tradisjonshåndverk og lokale opplevelser. Portalen har fått navnet Drivkraft.

Les mer
Anne Tollerud
Milepæl nådd i Mosambik

Senter for akvakultur i Mosambik (CEPAQ) leverte 5. mars igjen de første settefiskene siden slutten av 2019. –Etter en svært krevende periode er dette en milepæl, sier prosjektleder Jose Ramos i Norges Vel.

Les mer
Leif-Arne Kristiansen
Likestilling = økt verdiskaping

- Involvering av kvinner i alle våre prosjekter handler selvfølgelig om like rettigheter, men vi vil først og fremst fortelle historien om at det lønner seg, sier Reinaart Pretorius, utenlandssjef i Norges Vel.

Les mer
Anne Tollerud
Innspill til regjeringens nye havbruksstrategi

- Taredyrking må ses på som en del av løsningen for å sikre en framtidig produksjon av sjømat som er bærekraftig med lavt miljø- og klimaavtrykk, sa Norges Vels Marit Gjerstad som driver sekretariatet for Norsk Taredyrkerforening, i møte med Nærings- og fiskeridepartementet.

Les mer
Anne Tollerud
Mer kunnskap om bærekraftig mat

–Med podcasten «Bak maten med Caroline» har Caroline Ålum Solberg skapt en unik stemme i den norske podcastfloraen. Nå gleder vi oss til å samarbeide med henne om mange spennende podcaster i år, sier kommunikasjonssjef Leif-Arne Kristiansen i Norges Vel.

Les mer
Leif-Arne Kristiansen